
БІБЛІОГРАФІЧНА ДОВІДКА
У 1988 році закінчила Київський торговельно-економічний інститут за спеціальністю «Технологія і організація громадського харчування» з присвоєнням кваліфікації інженера-технолога.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ
1. University of Agribusiness and Rural Development Plovdiv, Bulgaria Certificate participated in internship on “Implementation of inovative apporoches in the metodology of teaching proffesional disciplens in the service sphere” № BG/UARD/2023-002 30 JUNE 2023 180 hours
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ЗА НАКОПИЧУВАЛЬНОЮ СИСТЕМОЮ
1. ОНЛАЙН-КУРС “ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ”
2. Практичний курс з організації виробництва кулінарної продукції
4. АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ ПРИ ПІДГОТОВЦІ МАГІСТРІВ ТА ЗДОБУВАЧІВ ДОКТОРА ФІЛОСОФІЇ (PHD) В КРАЇНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ ТА УКРАЇНІ
5. АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ: ОНЛАЙН-КУРС ДЛЯ ВИКЛАДАЧІВ
7. Курс “Від початківця до експерта в ШІ”
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
НАУКОВІ ІНТЕРЕСИ
Актуальні питання стратегічного розвитку ресторанного бізнесу в Україні і світі, сучасні тенденції в організації виробництва та обслуговування у закладах ресторанного господарства, інноваційні технології виробництва кулінарної продукції, нові види сировини для розширення асортименту готових страв, нові види ресторанного обладнання.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
НАВЧАЛЬНІ ДИСЦИПЛІНИ
Товарознавство, Організація ресторанного господарства, Інноваційні технології продукції ресторанного господарства, Основи технології виробництва кулінарної продукції, Устаткування закладів готельно-ресторанного господарства, Організація виробництва і обслуговування у ресторанному господарстві, Сервісологія та сервісна діяльність.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
ВИБРАНІ ПРАЦІ
1. Івашина Л. Л., Бишовець Л. Г., Оліферчук О. Г. Крафтові сири як перспективний екопродукт для закладів ресторанного господарства. Інновації та технології в сфері послуг та харчування. 2023. № 2(8). С. 32–39. URL: https://journals.chdtu.ck.ua/index.php/itsf/article/view/83/70 (дата звернення: 28.07.2023).
2. Івашина Л. Л., Бишовець Л. Г. Воєнний стан: особливості організації готельно-ресторанного бізнесу на Черкащині. Інновації та
технології в сфері послуг та харчування. 2022. № 2(6). С. 5–8. URL: https://journals.chdtu.ck.ua/index.php/itsf/article/view/51/48 (дата звернення: 28.07.2023).
3. Бишовець Л. Г. Кав’ярні: сучасні тенденції ресторанного бізнесу / Л. Л. Івашина, Л. Г. Бишовець О. Б. Куракін, // Вчені записки Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського. Серія: Економіка і управління : зб. наук. пр. / відпов. ред. В. Г. Горник. 2020. Том 31 (70). № 5. С. 77–80. URL: http://www.econ.vernadskyjournals.in.ua/journals/2020/31_70_5/14.pdf (дата звернення: 28.07.2023).
4. Бишовець Л. Г. Визначення конкурентної переваги борщу «холодноярського» / Л. Л. Івашина, Л. Г. Бишовець // Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2022. Вип. 1. С. 96–103. URL: http://journals.ksauniv.ks.ua/index.php/tech/article/view/164/151 (дата звернення: 28.07.2023).
5. Бишовець Л. Г. Нормативно-правове регулювання безпеки та якості харчових продуктів в Україні в сучасних умовах / С. С. Бєляєва, О. Б. Куракін, Л. Г. Бишовець // Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг: зб. наук. пр. / відпов. ред. М.В. Чорна. 2020. Вип. 1 (31). С. 257–268. URL: http://surl.li/jpynu (дата звернення: 28.07.2023).
6. Бишовець Л. Г. Організаційно-економічні аспекти якості послуг готелів і закладів розміщення під час пандемії на COVID 19 / С. С. Бєляєва, О. Б. Куракін, Л. Г. Бишовець // Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки. – 2020. – №57. – С. 54–63. URL: https://er.chdtu.edu.ua/bitstream/ChSTU/1160/7/8.pdf (дата звернення: 28.07.2023)
7. Бишовець Л. Г. Специфіка формування «soft skills» фахівців сфери обслуговування в процесі професійної підготовки / О. Г. Шестель, О. Б. Куракін, Л. Г. Бишовець // Актуальні питання гуманітарних наук: міжвузівський збірник наукових праць молодих вчених Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка. 2020. № 30. С. 280–283. URL: http://aphn-journal.in.ua/archive/30_2020/part_4/30-4_2020.pdf#page=280 (дата звернення: 28.07.2023)
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
ВИБРАНІ МОНОГРАФІЇ
1. Бишовець Л. Г. Підвищення біологічної цінності продукції ресторанного господарства за рахунок добавок рослинного походження : колективна монографія «Туристичний та готельно-ресторанний бізнес у період кризового стану: проблеми розвитку та регулювання» / за ред. д-ра екон. наук, проф. Чепурди Л. М.; М-во освіти і науки України ; Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2023. – 306 с. URL: http://surl.li/jpyaw (дата звернення: 28.07.2023).
2. Бишовець Л. Г. Нетрадиційна сировина для інноваційних технологій продуктів харчування з оздоровчими властивостями : колективна монографія «Стратегії сталого розвитку в туризмі та готельно-ресторанному бізнесі: можливості і проблеми запровадження в Україні» [Електронний ресурс] / за ред. д.і.н., проф. Чепурди Г. М. / Л. Г. Бишовець, О. Г. Оліферчук – Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2021. С. 145–150. URL: (дата звернення: 28.07.2023). URL: http://surl.li/jpycg (дата звернення: 28.07.2023).
3. Бишовець Л. Г. Інноваційні технології обслуговування в сучасному ресторанному бізнесі : колективна монографія «Інноваційні технології в туристичному та готельно-ресторанному бізнесі» [Електронний ресурс] / за ред. д-ра іст. наук, проф. Чепурди Г. М. / Л. Г. Бишовець, О. Б. Куракін, А. І. Крижанівський – Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : видавець ФОП Гордієнко Є. І., 2020. С. 53–59. URL: http://surl.li/jpycr (дата звернення: 28.07.2023).
4. .Бишовець Л. Г. Інноваційні напрями застосування пектиновмісної сировини в оздоровчому харчуванні : колективна монографія «Інноваційні напрямки розвитку харчових технологій» [Електронний ресурс] / за загальн. ред. канд. техн. наук, доц. Н. А. Нагурної / Л. Г. Бишовець. М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2020. С. 128–131. URL: http://surl.li/jpydc (дата звернення: 28.07.2023).
5. Бишовець Л. Г. Сучасні аспекти оздоровчого харчування : колективна монографія «Стан та перспективи розвитку туристичного та готельно-ресторанного бізнесу» [Електронний ресурс] / за ред. д.і.н., проф. Чепурди Г.М. / Л. Г. Бишовець, О. Г. Оліферчук – Черкаси : видавець ФОП Пономаренко Р. В., 2019. С. 150–155. URL: http://surl.li/jpydf (дата звернення: 28.07.2023).
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
ВИБРАНІ НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ ВИДАННЯ
1. Бишовець Л. Г. Конспект лекцій з дисципліни «Товарознавство» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології» освітня програма «Технології харчування (в ресторанному господарстві)» всіх форм навчання [Електронний ресурс] / [упоряд. Л. Г. Бишовець] ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2023. 588 с. Назва з титульного екрана.
2. Бишовець Л. Г. Методичні рекомендації до практичних занять з дисципліни «Товарознавство» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології» освітня програма «Технології харчування (в ресторанному господарстві)» всіх форм навчання [Електронний ресурс] / [Упоряд. Л.Г.Бишовець]; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. Ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2023. 55 с. Назва з титульного екрана.
3. Бишовець Л. Г. Методичні рекомендації до самостійної роботи з дисципліни «Товарознавство» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології» освітня програма «Технології харчування (в ресторанному господарстві)» всіх форм навчання [Електронний ресурс] / [Упоряд. Л.Г.Бишовець]; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2023. 32 с. Назва з титульного екрана.
4. Бишовець Л. Г. Методичні рекомендації до виконання курсової роботи з дисципліни «Товарознавство» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології» освітня програма «Технології харчування (в ресторанному господарстві)» всіх форм навчання [Електронний ресурс] / [упоряд. Л. Г.Бишовець]; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2023. – 36 с. – Назва з титульного екрана.
5. Бишовець Л. Г. Конспект лекцій з дисципліни «Основи технології виробництва кулінарної продукції» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» всіх форм навчання [Електронний ресурс] / [упоряд. Л.Г. Бишовець] ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2022. – 264 с. – Назва з титульного екрана.
6. Бишовець Л. Г. Методичні рекомендації до практичних занять з дисципліни «Основи технології виробництва кулінарної продукції» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» всіх форм навчання [Електронний ресурс] / [Упоряд. : Л. Г. Бишовець, О.Б. Куракін]; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2022. – 20 с. – Назва з титульного екрана.
7. Бишовець Л. Г. Конспект лекцій з дисципліни «Основи технології виробництва кулінарної продукції» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» всіх форм навчання [Електронний ресурс] / [упоряд. Л.Г. Бишовець] ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2022. – 264 с. – Назва з титульного екрана
8. Бишовець Л. Г. Методичні рекомендації до практичних занять з дисципліни «Інноваційні технології продукції ресторанного господарства» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» всіх форм навчання [Електронний ресурс] / [Упоряд. : Л. Г. Бишовець, О.Б. Куракін]; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2022. –32 с – Назва з титульного екрана.
9. Бишовець Л. Г. Методичні рекомендації до практичних занять з дисципліни «Устаткування закладів готельно-ресторанного господарства» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» всіх форм навчання [Електронний ресурс] / [Упоряд. Л. Г. Бишовець ]; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. Ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2021. – 34 с. – Назва з титульного екрана.
10. Бишовець Л. Г. Методичні рекомендації до практичних занять з дисципліни «Організація ресторанного господарства» для здобувачів освітнього ступеня бакалавр спеціальності 242 «Туризм» усіх форм навчання [Електронний ресурс] / [Упоряд. : Л. Г. Бишовець, О.Б. Куракін]; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2021. – 29 с. – Назва з титульного екрана.
11. Бишовець Л. Г. Конспект лекцій з дисципліни «Організація ресторанного господарства» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 242 «Туризм» усіх форм навчання [Електронний ресурс] / [упоряд. Л.Г. Бишовець] ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2021. – 362 с. – Назва з титульного екрана.
12. Бишовець Л. Г. Методичні рекомендації до самостійної роботи з дисципліни «Організація ресторанного господарства» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 242 «Туризм» всіх форм навчання [Електронний ресурс] / [упоряд. Л.Г. Бишовець, О.Б. Куракін]; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2021. – 20 с. – Назва з титульного екрана.
13. Бишовець Л. Г. Конспект лекцій з дисципліни «Товарознавство» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» всіх форм навчання [Електронний ресурс] / [упоряд. Л. Г. Бишовець] ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2020. – 582 с. – Назва з титульного екрана.
14. Бишовець Л. Г. Конспект лекцій з дисципліни «Технологія продукції ресторанного господарства 1» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» усіх форм навчання [Електронний ресурс] / [упоряд. Л.Г. Бишовець] ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2020. – 212 с. – Назва з титульного екрана.
15. Бишовець Л. Г. Конспект лекцій з дисципліни «Технологія продукції ресторанного господарства 2» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» всіх форм навчання [Електронний ресурс] / [упоряд. Л.Г. Бишовець] ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2020. – 179 с. – Назва з титульного екрана.
16. Бишовець Л. Г. Методичні рекомендації до практичних занять з дисципліни «Товарознавство» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» всіх форм навчання [Електронний ресурс] / [Упоряд. Л.Г.Бишовець]; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. Ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2020.– 49 с. – Назва з титульного екрана.
17. Бишовець Л. Г. Методичні рекомендації до самостійної роботи з дисципліни «Організація ресторанного господарства» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» всіх форм навчання [Електронний ресурс] / [упоряд. Л.Г. Бишовець, О.Б. Куракін, А.І. Крижанівський]; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2020. – 29 с. – Назва з титульного екрана.
18. Бишовець Л. Г. Методичні рекомендації до самостійної роботи з дисципліни «Технологія продукції ресторанного господарства 1» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» всіх форм навчання [Електронний ресурс] / [упоряд. Л.Г. Бишовець, О.Б. Куракін]; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2020. – 22 с. – Назва з титульного екрана.
19. Бишовець Л. Г. Методичні рекомендації до самостійної роботи з дисципліни «Технологія продукції ресторанного господарства 2» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» всіх форм навчання [Електронний ресурс] / [упоряд. Л.Г. Бишовець, О.Б. Куракін]; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2020. – 21 с. – Назва з титульного екрана
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
ЗНАННЯ МОВ
Українська– рідна.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
ДОСВІД ПРАКТИЧНОЇ РОБОТИ ЗА СПЕЦІАЛЬНІСТЮ
1. Інженер-технолог Черкаського об’єднання шкільних їдалень (08.1988 – 06.1993);
2. Інженер-технолог Черкаського «Будинку торгівлі» (09.1997 – 10.2002);
3. ЗАТ «Фуршет» (менеджер, заступник директора Центрального регіону з виробництва, керівник групи власного виробництва у Полтавському регіоні; 02.2003 – 01.2016)
4. Технолог кулінарного цеху магазину «ДЕЛІКАТ» (02.2016 – 01.2017)
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________