Чепурда Лариса Михайлівна

Доктор економічних наук
Професор кафедри туризму та готельно-ресторанної справи
Завідувач кафедри туризму та готельно-ресторанної справи
Почесний працівник туризму України

E-mail: [email protected]

БІБЛІОГРАФІЧНА ДОВІДКА

У 1984 році закінчила Київський торговельно-економічний інститут за спеціальністю «Товарознавство і організація торгівлі продовольчими товарами», у 1993 році – Харківський інститут громадського харчування за спеціальністю «Організація і планування зовнішньоекономічних зв’язків». Доктор економічних наук з листопада 2014 року за спеціальністю 08.00.05 – Розвиток продуктивних сил і регіональна економіка. Кандидат економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – Економіка підприємства і організація виробництва. Вчене звання професора кафедри туризму та готельно-ресторанної справи присвоєно в лютому 2015 року.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

НАУКОВІ ІНТЕРЕСИ

Актуальні проблеми маркетингу та менеджменту, планування та прогнозування діяльності підприємств туристичного та готельно-ресторанного бізнесу, актуальні питання стратегічного розвитку туристичного та готельно-ресторанного бізнесу в Україні і світі, проблеми розвитку інклюзивного туризму в Україні.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

НАВЧАЛЬНІ ДИСЦИПЛІНИ

Туристсько-рекреаційне країнознавство, вступ до фаху, маркетинг в туризмі, маркетинг в готельно-ресторанному господарстві, товарознавство, стратегічний маркетинг в туризмі та готельно-ресторанному бізнесі, економіка та бізнес-планування туризму та готельно-ресторанного бізнесу.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ВИБРАНІ ПРАЦІ

1. Andrii Polishchuk, Tetiana Kotenko, Larysa Chepurda. Methodological approach to assessing the level of development of the economic space of the regions.  Baltic Journal of Economic Studies, Vol. 8. № 3. Riga, Latvia : “Baltija Publishing”, 2022. P. 154–165. URL: http://www.baltijapublishing.lv/index.php/issue/article/view/1814 (дата звернення: 17.07.2023). (Індексується в Web of Science)

2. Baula O., Liutak О., Chepurda L., Chepurda G., Zelinska О. Financial levers and consequences implementation of world experience of business activity  in domestic tourism market. Financial and credit activity: problems of theory and practice, 2020. Vol. 4. № 35. P. 476–485. URLhttps://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/1786 (дата звернення: 17.07.2023). (Індексується в Web of Science)

3. Koev Stoyan Radev, Chepurda Larysa, Sardak Sergii, Zhylinska Lyudmila, Naboka Yuriy. Smart-entrepreneurship Education in Training of the Hotel Business Specialists. Journal of Entrepreneurship Education. Volume 22. Issue 4. 2019. P. 1–5. URL: https://www.abacademies.org/articles/Smart-entrepreneurship-education-in-training-1528-2651-22-4-409.pdf (дата звернення: 17.07.2023). (Індексується в Scopus)

4. Chepurda Larysa, Koev Stoyan Radev, Smahliuk Anna, Nadtochii Alla, Dubas Rostyslav. Determination of the Quality of Human Resources in Strategic Company Management. Academy of Strategic Management Journal. Volume 18. Issue 4. 2019. P. 1–6. URL: https://www.abacademies.org/articles/determination-of-the-quality-of-human-resources-in-strategic-company-management-8386.html (дата звернення: 17.07.2023). (Індексується в Scopus)

5. Chepurda Larysa, Chepurda Ganna, Bezuglіy Igor. Essence of Innovative Policy of Recreation-tourism Sphere Development. Scientific bulletin of Polissia. 3 (15). 2018. P. 59–67. URLhttps://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/3105 (дата звернення: 17.07.2023). (Індексується в Web of Science)

6. Матвійчук Л.Ю., Чепурда Л.М. Регіональні аспекти забезпечення якості продукції та послуг індустрії гостинності. Економічні науки: збірник наукових праць Луцького національного технічного університету. Серія «Регіональна економіка». – Випуск 18 (71). Редкол.: відп. ред. д.е.н., професор Л.Л. Ковальська. – Луцьк: ІВВ Луцького НТУ, 2021. – С. 112–123. URLhttp://e-region.lutsk-ntu.com.ua/index.php/ekonomichni_nauky/article/view/98 (дата звернення: 01.12.2021).

7.  Матвійчук Л. Ю.,  Чепурда Л. М. Формування доступного середовища інклюзивного туризму. Економічний форум. 2020. Т. 1. № 2. С. 74–81.

8. Коломицева О.В., Чепурда Л.М., Васильченко Л.С. Комунікаційна підтримка у формуванні регіонального ринку освітніх послуг. Вчені записки Університету «КРОК» : зб. наук. праць. Київ : ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК», 2019. Вип. №3 (55). С. 110–117.

9. Матвійчук Л. Ю., Чепурда Л. М., Чепурда Г.М. Перспективи впровадження системи управління безпечністю та якістю продукції ресторанного господарства. Інновації та технології в сфері послуг і харчування, 2022. №2(6). С. 9–14. URL: https://journals.chdtu.ck.ua/index.php/itsf/article/view/61 (дата звернення: 17.07.2023).

10. Чепурда Л.М, Луцький І.М. Теоретико-методологічні засади контрактного управління готельними мережами. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. 2022. №2(6). С. 15–19. URL: https://journals.chdtu.ck.ua/index.php/itsf/article/view/62 (дата звернення: 17.07.2023) (дата звернення: 17.07.2023).

11. Чепурда Л.М., Дубіновський Д.В. Інноваційні підходи до розвитку франчайзингових мереж туристичної галузі. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. 2023. №1(7). С. 27–31. URL: https://journals.chdtu.ck.ua/index.php/itsf/article/view/74 (дата звернення: 17.07.2023).

12. Чепурда Л.М., Юрченко С.О. Теоретичні аспекти формування системи управління якістю на туристичних підприємствах. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. 2023. №1(7). С. 32–35. URL: https://journals.chdtu.ck.ua/index.php/itsf/article/view/75 (дата звернення: 17.07.2023).

 _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ВИБРАНІ МОНОГРАФІЇ

1. Чепурда Л. М., Чепурда Г. М., Бєляєва С. С. Особливості розвитку міжнародного та внутрішнього туризму в Україні в умовах кризи : Туристичний та готельно-ресторанний бізнес у період кризового стану: проблеми розвитку та регулювання : колективна монографія / за ред. д-ра екон. наук, проф. Чепурди Л. М.; М-во освіти і науки України ; Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2023. – С. 8–30.

2. Чепурда Л. М., Бєляєва С. С., Герман І. В. Державне регулювання трудових відносин в умовах воєнного стану (на прикладі сфери туризму): проблеми розвитку та регулювання : колективна монографія / за ред. д-ра екон. наук, проф. Чепурди Л. М.; М-во освіти і науки України ; Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2023. – С. 112–149.

3. Матвійчук Л.Ю., Чепурда Л.М., Смаль Б.А. Концептуальні засади забезпечення конкурентоспроможності індустрії гостинності регіонів. Перспективи розвитку туризму в Україні та світі: управління, технології, моделі: колективна монографія. Видання восьме / за наук. ред. проф. Матвійчук Л.Ю., проф. Барського Ю.М., доц. Лепкого М.І. – Луцьк: ВІП Луцького НТУ, 2022. С.11–30. 

4. Чепурда Л.М. Перспективи розвитку туризму в Україні та світі: управління, технології, моделі: колективна монографія / Л.М. Чепурда. Видання сьоме / за наук. ред. проф. Матвійчук Л.Ю., проф. Барського Ю.М., доц. Лепкого М.І. – Луцьк: ВІП Луцького НТУ, 2021. – 448 с.

5. Чепурда Л.М. Особливості застосування бад у харчуванні різних верств населення / Л. М. Чепурда, Л. Л. Івашина: Стратегії сталого розвитку в туризмі та готельно-ресторанному бізнесі: можливості і проблеми запровадження в Україні : кол. монографія / за ред. д-ра іст. наук, проф. Чепурди Г. М.; Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2021. – С. 111-116.

6. Чепурда Л. М. Перспективи розвитку туризму в Україні та світі: управління, технології, моделі / Л.М. Чепурда : колективна монографія. Вид. шосте / за наук. ред. проф. Матвійчук Л.Ю. – Луцьк : ІВВ Луцького НТУ, 2020. – 332 с.

7. Чепурда Л. М. SWOT-аналіз туристичної галузі Черкаської області : колективна монографія Стан та перспективи розвитку туристичного та готельно-ресторанного бізнесу / Л.М. Чепурда. –  Черкаси : видавець ФОП Пономаренко Р. В., 2019. – 157 с.

8.  Чепурда Л. М. Концептуальні засади формування регіональної політики розвитку рекреаційного потенціалу регіону: колективна монографія «Перспективи розвитку туризму в Україні та світі: управління, технології, моделі» / Л. М. Чепурда. – Луцьк : видавець ІВВ Луцький НТУ., 2019. – С. 84-92.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ВИБРАНІ НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ ВИДАННЯ

1. Чепурда Л.М. Методичні рекомендації до підготовки кваліфікаційної роботи магістра для здобувачів освітнього ступеня «магістр» спеціальності 242 «Туризм» усіх форм навчання [Електронний ресурс] / упоряд. Л.М. Чепурда, О.А. Старинець, О.Г. Шестель, А.М. Данилюк ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. Ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2023. – 42 с.

2. Чепурда Л.М. Методичні рекомендації до проходження виробничої практики для здобувачів освітнього ступеня «магістр» спеціальності 242 «Туризм» усіх форм навчання [Електронний ресурс] / упоряд. Л.М. Чепурда, О.А. Старинець, С.С. Бєляєва ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. Ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2023. – 27 с.

3. Чепурда Л.М. Методичні рекомендації до проходження переддипломної практики для здобувачів освітнього ступеня «магістр» спеціальності 242 «Туризм» усіх форм навчання [Електронний ресурс] / упоряд. Л.М. Чепурда, О.А. Старинець, С.С. Бєляєва; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. Ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2023. – 25 с.

4. Чепурда Л.М. Конспект лекцій з дисципліни «Маркетинг в готельно-ресторанному господарстві» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 241 Готельно-ресторанна справа всіх форм навчання [Електронний ресурс] / упоряд. Л.М. Чепурда ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. Ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2020. – 342 с.

5. Чепурда Л.М. Методичні рекомендації до виконання курсової роботи з дисципліни «Товарознавство» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» всіх форм навчання [Електронний ресурс] / упоряд. Л.М. Чепурда, Л.Г.Бишовець ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2020. – 36 с.

6. Чепурда Л.М. Методичні рекомендації до практичних занять з дисципліни «Маркетинг в готельно-ресторанному господарстві» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 241 Готельно-ресторанна справа денної форми навчання [Електронний ресурс] / упоряд. Л.М. Чепурда ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2020. – 13 с.

7. Чепурда Л.М. Методичні рекомендації до самостійної роботи з дисципліни «Маркетинг в готельно-ресторанному господарстві» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 241 Готельно-ресторанна справа денної форми навчання [Електронний ресурс] / упоряд. Л.М. Чепурда ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2020. – 13 с.

8. Чепурда Л.М. Конспект лекцій з дисципліни «Бухгалтерський облік та аналіз діяльності підприємств сфери обслуговування» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» зі спеціальності 241 Готельно-ресторанна справа усіх форм навчання [Електронний ресурс] / упоряд.: Л.М. Чепурда, І.В. Герман ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2020. – 221 с.

9. Чепурда Л.М. Конспект лекцій з дисципліни «Економіка туризму та готельно-ресторанного бізнесу» для здобувачів освітнього ступеня «магістр» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» денної форми навчання [Електронний ресурс] / [упоряд. Л. М. Чепурда, І. В. Герман]; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2019. – 189 с. – Назва з титульного екрана.

10. Чепурда Л.М. Методичні рекомендації до самостійної роботи з дисципліни «Економіка туризму та готельно-ресторанного бізнесу» для здобувачів освітнього ступеня «магістр» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» денної форми навчання / [упоряд. Л. М. Чепурда, І. В. Герман]; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2019. – 27 с. – Назва з титульного екрана.

11. Чепурда Л.М. Методичні рекомендації до практичних занять з дисципліни «Економіка туризму та готельно-ресторанного бізнесу» для здобувачів освітнього ступеня «магістр» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» денної форми навчання / [упоряд. Л. М. Чепурда, І. В. Герман]; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2019. – 30 с. – Назва з титульного екрана

12. Чепурда Л.М. Методичні рекомендації до виконання курсових робіт з дисципліни «Економіка туризму та готельно-ресторанного бізнесу» для здобувачів освітнього ступеня «магістр» зі спеціальності 241 Готельно-ресторанна справа усіх форм навчання [Електронний ресурс] / упоряд. : І. В. Герман, Л. М. Чепурда ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2019. – 25 с.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ПЕРЕМОГИ СТУДЕНТІВ ПІД КЕРІВНИЦТВОМ

1. Свиридюк В.Д. – ІІІ місце у ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Готельно-ресторанна справа» (15–17.05 2019 р., Одеська національна академія харчових технологій). Науковий керівник  – Чепурда Л.М. 

2. Петренко С.П. – ІІІ місце у ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Туризм» (15-17.05.2018 р., Національний університет харчових технологій). Науковий керівник  – Чепурда Л.М. 

3. Коваленко І.І. – ІІІ місце у ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Готельно-ресторанна справа» (22-24.05.2018 р., Одеська національна академія харчових технологій). Науковий керівник  – Чепурда Л.М. 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ЕКСПЕРТНА ДІЯЛЬНІСТЬ

1. Член галузевої експертної ради з галузі знань 24 «Сфера обслуговування» Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

2. Постійний член експертних комісій МОНУ з ліцензування та акредитації спеціальностей «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа» з 2004 р.

3. Член експертної комісії з метою проведення первинної акредитаційної експертизи освітньо-професійної програми Готельно-ресторанна справа за другим (магістерським) рівнем вищої освіти у Приватному вищому навчальному закладі «Київський університет культури». Наказ № 908-Л від 22.05.2018 р. 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ЗНАННЯ МОВ

Українська– рідна.

Англійська  сертифікат В2 (2019)

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ДОСВІД ПРАКТИЧНОЇ РОБОТИ ЗА СПЕЦІАЛЬНІСТЮ

1. Директор туристичної агенції «Лікорн» з 05.11.2018 р. – по теперішній час. (Дані Єдиного реєстру).

2. Засновник та організатор обласних фестивалів «КАVAFEST», співорганізатор та учасник фестивалів «Багата кутя», «Козацька сила», «Полуниця – насолода смаку», Писанковий рай» та ін.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ПРОФЕСІЙНІ НАГОРОДИ

2010 р. – Відзнака «Почесний працівник туризму України» Міністерства культури і туризму України № 197;

2011 р. – Почесна грамота Черкаської облдержадміністрації за багаторічну сумлінну працю і вагомий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів (зі сфери обслуговування);

2013 р. – Почесна грамота Черкаської обласної ради за вагомий внесок у розвиток та розбудову кафедри управління розвитком туризму ЧДТУ.

2015 р. – Почесна грамота МОНУ.

2013 р. – .Подяка міського голови за вагомий внесок в організацію та проведення святкових заходів з нагоди 727-ї річниці від дня заснування міста Черкаси.

2016 р. – Почесна грамота Міністерства освіти і науки України за багаторічну сумлінну працю, вагомий внесок у підготовку спеціалістів (зі сфери обслуговування);

2016 р. – Подяка міського голови за високий професіоналізм, вагомий внесок в організацію та проведення святкових заходів, що відбулися з нагоди новорічно-різдвяних свят у місті Черкаси.

2017 р. – Почесна грамота Кабінету Міністрів України за вагомий особистий внесок у забезпечення підготовки висококваліфікованих фахівців, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм;

2018 р. – Нагорода «Відмінник освіти»;

2018 р. – Нагорода від первинної профспілкової організації ЧДТУ.

2018 р. – Почесна грамота ЧДТУ.

2020 р. – Почесна грамота Департаменту регіонального розвитку Черкаської обласної державної адміністрації.

2020 р. – Подяка ЧДТУ.

2021 р. – Почесна грамота МОНУ;

      2022 р. – Почесна грамота президії федерації профспілок Черкаської області;
      2023 р. – Почесна грамота Черкаська обласна організація Національної спілки краєзнавців України.
      2023 р. – Медаль за сумлінну працю 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ДІЯЛЬНІСТЬ ЗА СПЕЦІАЛЬНІСТЮ У ФОРМІ УЧАСТІ У ПРОФЕСІЙНИХ ТА/АБО ГРОМАДСЬКИХ ОБ’ЄДНАННЯХ

1. Чепурда Л.М. – член комісії обласної державної адміністрації Черкаської області з розвитку туристичної галузі. Наказ № 1247 від 07.11.2017. 

2. З 2011 року – член Науково-технічної ради Держтуризмкурорту (наказ від 29.12.2011 №53), на теперішній час – Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (Наукової ради з туризму та курортів).

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________