БІБЛІОГРАФІЧНА ДОВІДКА
У 1985 році закінчила Черкаський фінансово – економічний технікум Будбанку СРСР, спеціальність – фінансування і кредитування капітального будівництва, кваліфікація – фінансист, у 2004 році – Вищий заклад освіти «Європейський університет фінансів, інформаційних систем, менеджменту і бізнесу», спеціальність – облік і аудит, кваліфікація – спеціаліст з обліку і аудиту. У 2023 році – Вищий заклад освіти «Черкаський державний технологічний університет», спеціальність – туризм, кваліфікація – магістр.
З 1988 року працювала на зазначених посадах, має досвід роботи за фахом:
1988 – 1991 р.р., економіст Дніпропетровської обласної контори Промбанку;
1994 – 2001р.р., начальник підвідділу надходження доходів та персоніфікованого обліку Черкаського районного відділу Пенсійного фонду України;
2001 – 2005 р.р., головний спеціаліст відділу фінансів Головного управління Черкаської облдержадміністрації;
2005 – 2016 р.р., головний державний податковий ревізор відділу оподаткування юридичних осіб, завідувач сектору з оподаткування Головного управління ДФС у Черкаській області; отримала спеціальне звання – радника податкової та митної справи ІІІ рангу з 04.09.2015 року;
З 2016 року працює викладачем кафедри туризму та готельно – ресторанної справи Черкаського Державного технологічного університету.
З 2020 року працює старшим викладачем кафедри туризму та готельно- ресторанної справи Черкаського Державного технологічного університету.
З 2022 року здобувач третього освітньо-наукового рівня вищої освіти спеціальності 242 “Туризм і рекреація”.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ЗА НАКОПИЧУВАЛЬНОЮ СИСТЕМОЮ
3. Сертифікат про проходження тренінігу “Уніфікована система обліку готельної галузі. Ознайомчий рівень
4. Сертифікат з іноземної мови “General English А1- С1”
6. “Поїхали з нами!” – Курс лекцій “Менеджер з туризму”
7. Курс “Від початківця до експерта в ШІ”
8. Hospitality industry Technologies for Staff – Онлайн курс Академії NTO.UA
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
НАУКОВІ ІНТЕРЕСИ
Актуальні питання формування та виконання програми розвитку туризму, проектні інноваційні рішення у сфері трудових відносин в туризмі та готельно-ресторанному бізнесі, аналіз туристичної привабливості та перспективи розвитку туризму, нормативно-правове забезпечення організації діяльності готельного господарства в сучасних умовах.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
ВИБРАНІ ПРАЦІ
- Чепурда Л., Герман І., Адаменко Є. Практика управління бізнес-процесами в туризмі та готельно-ресторанному господарстві в сучасних умовах. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. 2024. № 3 (13). С.76-85. https://doi.org/10.32782/2708-4949.3(13).2024.12
Чепурда Л., Матвійчук Л., Герман І. Сутність та значення стратегічного маркетингу в туризмі та готельно-ресторанно-му бізнесі. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. 2024. № 3 (13) .С.86-94. https://doi.org/10.32782/2708-4949.3(13).2024.13
Герман І. (2024). Концептуальні підходи до теоретичних положень управління матеріальним стимулюванням персоналу
підприємств готельного господарства туристичної галузі. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка,, вип.№ 20. С.192-204 https://doi.org/10.32782/2708-0366/2024.20.35Герман І. (2024). Оцінка процесів управління матеріальним стимулюванням персоналу підприємств готельного господарства України. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка,, вип.№ 21. С.170-184 https://doi.org/10.32782/2708-0366/2024.21.19
- Бєляєва С.С., Герман І.В., Сергієнко Г. О. «Проектні інноваційні рішення у сфері трудових відносин в туризмі та готельно-ресторанному бізнесі в умовах воєнного стану.» Збірник наукових праць ФТБРП «Інновації та технології в сфері послуг і харчування». Вип.№ 2(8),2023
- Бєляєва С.С., Герман І.В «Відновлення рекреаційних територій–перспективний напрямок для розвитку туризму» Збірник наукових праць ФТБРП «Інновації та технології в сфері послуг і харчування». Вип.№ 1(5),2022
- Бєляєва С. С., Старинець О. А., Герман І. В. Сучасні тенденції забезпечення якісним харчуванням активних туристів. Збірник наукових праць «Соціально-економічні проблеми сучасного періоду України». Вип. 1(53), 2022. Львів. ДУ «Інститут регіональних досліджень ім. М. І. Долішнього НАН України». (0,9 у. д. а.).
- Бєляєва С.С., Герман І.В. Аналіз туристичної привабливості та перспективи розвитку парку імені Декабристів у Кам’янці. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. 2021. – № 1-2(3-4). С. 34–43 https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/3114
- Герман І.В.«Актуальні питання формування та виконання програми розвитку туризму в Черкаській області» Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки : ЧДТУ. – 2021. – № 61. – С. 43–54. https://er.chdtu.edu.ua/bitstream/ChSTU/2740/1/6.pdf
- Герман І.В. Індикативні важелі покращення в Україні ситуації в туристичній сфері Молодий вчений. – 2020. – № 78(2). – С. 369-375 URL: http://molodyvcheny.in.ua/files/journal/2020/2/78.pdf
- Герман І.В. Правове регулювання організації дитячого туризму в Україні [Текст] Молодий вчений. – 2019. – № 7.– С.329-336 URL: http://molodyvcheny.in.ua/files/journal/2019/7/66.pdf.
Чепурда, Л., Герман, І., Куракін, О. (2024). Концептуальні засади бізнес-планування в туризмі та готельно-ресторанному господарстві, науковий журнал «Інновації та технології в сфері послуг і харчування», (2 (12), 48-58. https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(12).2024.7
Герман, І. (2023). Мотиваційні чинники та принципи управління мате-ріальним стимулюванням персоналу підприємств туристичного бізнесу, науко-вий журнал «Інновації та технології в сфері послуг і харчування», (4 (10), 19-26. https://doi.org/10.32782/2708-4949.4(10).2023.2
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
ВИБРАНІ МОНОГРАФІЇ
1.Чепурда Л.М., Бєляєва С.С., Герман І.В. «Державне регулювання трудових відносин в умовах воєнного стану (на прикладі сфери туризму)» колективна монографія «Туристичний та готельно-ресторанний бізнес у період кризового стану: проблеми розвитку та регулювання» за ред. д-ра екон. наук, проф. Чепурди Л. М.; М-во освіти і науки України ; Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2023. – С.112-149
Бєляєва С.С., Герман І.В. Стратегеми відродження туристичного Тясмину на Черкащині. Стратегії сталого розвитку в туризмі та готельно-ресторанному бізнесі : можливості і проблеми запровадження в Україні : монографія за ред. д-ра іст. наук, проф. Чепурди Г. М. Черкас. держ. технол. ун-т. Харків : СГ НТМ «Новий курс», 2021. – C. 49– 59
- Бєляєва С.С., Герман І.В. Нормативно-правове забезпечення організації діяльності готельного господарства в сучасних умовах. Інновації та технології в сфері послуг і харчування : монографія кафедри туризму та готельно-ресторанної справи ФХТСО. Черкаський державний технологічний університет. ЧДТУ, Черкаси. Том 2. 2020. С. 47–58.
- Герман І.В. Державне регулювання ринку туристичних послуг України, міжнародний досвід країн світу / І. В. Герман : колективна монографія «Стан та перспективи розвитку туристичного та готельно-ресторанного бізнесу» [Електронний ресурс] / за ред. д.і.н., проф. Чепурди Г.М.; Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2019. – С. 64-71.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
ВИБРАНІ ТЕЗИ
Герман І. В. Перспективні важелі розвитку малого та середнього бізнесу закладів гостинної індустрії України. Збірник матеріалів ХV Міжнародної науково-практичної конференції «Туристичний та готельно-ресторанний бізнес в Україні: проблеми розвитку та регулювання». Том 1. 2024, Черкаси, ЧДТУ. с.111-114;
2. Герман І.В., Старинець О.А. «PERSPECTIVE LEVERS FOR THE RESTAURANT BUSINESS DEVELOPMENT IN UKRAIN», Матеріали восьмої міжнародної науково-практичної конференції «Інтеграційні та інноваційні напрями розвитку харчової індустрії». м.Черкаси. ЧДТУ, 2024 р.
3.Герман І. В. «Матеріальне стимулювання праці як економічна складова управління готельно-ресторанного бізнесу» Матеріали ХІV Міжнародної науково-практичної конференції «Туристичний та готельно-ресторанний бізнес в Україні:проблеми розвитку та регулювання» :23‒24 березня 2023 року,м. Черкаси [Електроннийресурс]:у2-хтомах/ М-воосвіти і науки України,Черкас.держ.технол. ун-т.–Т.1.Черкаси : ЧДТУ,2023. С90-93
4.Герман І.В. «Монозаклади харчування – запорука відновлення харчової індустрії в Україні», матеріали сьомої міжнародної науково-практичної конференції «Інтеграційні та інноваційні напрями розвитку харчової індустрії». 2-3 листопада 2023 р., м.Черкаси. ЧДТУ, 2023 р. С.99-102
5. Герман І. В., Бєляєва С.С. «Економічні аспекти діяльності підприємств харчової індустрії Івано-Франківської області
Матеріали шостої міжнародної науково-практичної конференції «Інтеграційні та інноваційні напрями розвитку харчової індустрії». м.Черкаси. ЧДТУ 3-4 ЛИСТОПАДА 2022 С.147-152
6.Герман І. В. «Ринок кулінарної продукції, його особливості в закладах ресторанного господарства» Матеріали п’ятої міжнародної науково-практичної конференції «Інтеграційні та інноваційні напрями розвитку харчової індустрії». м.Черкаси. ЧДТУ 4-5 ЛИСТОПАДА 2021 С.209-214
7. Герман І. В. Економічна нестабільність, її вплив на процеси інвестування підприємств харчової промисловості України Матеріали четвертої міжнародної науково-практичної конференції «Інтеграційні та інноваційні напрями розвитку харчової індустрії». м.Черкаси. ЧДТУ 5 ЛИСТОПАДА 2020. С.21-22
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
ВИБРАНІ НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ ВИДАННЯ
Чепурда Л.М., Герман І.В. Конспект лекцій з дисципліни «Економіка підприємств ресторанного господарства» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології» освітньої програми «Технології харчування (в ресторанному господарстві)» усіх форм навчання / [Упоряд. : Чепурда Л.М., Герман І.В.] ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т.Черкаси : ЧДТУ, 2024.180 с.
Чепурда Л.М., Герман І.В. Методичні рекомендації до практичних занять з дисципліни «Економіка підприємств ресторанного господарства» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології» освітньої програми «Технології харчування (в ресторанному господарстві)» усіх форм навчання / [Упоряд. : Чепурда Л.М., Герман І.В.] ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол.ун-т. Черкаси: ЧДТУ, 2024. 23с.
Чепурда Л.М., Герман І.В. Методичні рекомендації до самостійної роботи з дисципліни «Економіка підприємств ресторанного господарства» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології» освітньої програми «Технології харчування (в ресторанному господарстві)» усіх форм навчання / [Упоряд. : Чепурда Л.М., Герман І.В.]; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т.Черкаси : ЧДТУ, 2024. 12 с.
- Герман І.В. Методичні рекомендації до практичних занять з дисципліни «Спеціалізований туризм» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 242 «Туризм» всіх форм навчання /[Упоряд. : І.В.Герман] ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т.-Черкаси: ЧДТУ, 2022. – 52 с.
- Герман І.В. Конспект лекцій з дисципліни «Спеціалізований туризм» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 242 «Туризм» всіх форм навчання [Електронний ресурс] / [упоряд.І.В. Герман]; М–во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун–т. – Черкаси : ЧДТУ, 2022. – 278 с. – Назва з титульного екрана.
- Герман І.В. Конспект лекцій з дисципліни «Економіка підприємста (в туризмі)» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 242 «Туризм» всіх форм навчання [Електронний ресурс] /[упоряд. І.В. Герман] ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол.ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2022. – 397 с. – Назва з титульного екрана.
- Герман І.В. Конспект лекцій з дисципліни «Бухгалтерський облік та аналіз діяльності підприємств сфери обслуговування» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» зі спеціальності 241 Готельно-ресторанна справа усіх форм навчання [Електронний ресурс] / упоряд.: Л.М. Чепурда, І.В. Герман ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2020. – 221 с.
- Герман І.В. Конспект лекцій з дисципліни «Економіка туризму та готельно-ресторанного бізнесу» для здобувачів освітнього ступеня «магістр» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» денної форми навчання [Електронний ресурс] / [упоряд. Л. М. Чепурда, І. В. Герман]; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2019. – 189 с. – Назва з титульного екрана.
- Герман І.В. Методичні рекомендації до самостійної роботи з дисципліни «Економіка туризму та готельно-ресторанного бізнесу» для здобувачів освітнього ступеня «магістр» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» денної форми навчання / [упоряд. Л. М. Чепурда, І. В. Герман]; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2019. – 27 с. – Назва з титульного екрана.
- Герман І.В. Методичні рекомендації до практичних занять з дисципліни «Економіка туризму та готельно-ресторанного бізнесу» для здобувачів освітнього ступеня «магістр» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» денної форми навчання / [упоряд. Л. М. Чепурда, І. В. Герман]; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2019. – 30 с. – Назва з титульного екрана
- Герман І.В. Методичні рекомендації до виконання курсових робіт з дисципліни «Економіка туризму та готельно-ресторанного бізнесу» для здобувачів освітнього ступеня «магістр» зі спеціальності 241 Готельно-ресторанна справа усіх форм навчання [Електронний ресурс] / упоряд. : І. В. Герман, Л. М. Чепурда ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2019. – 25 с.
Чепурда Л.М., Герман І.В. Методичні рекомендації до практичних занять з дисципліни «Економіка та бізнес-планування туризму та готельно-ресторанного бізнесу» для здобувачів освітнього ступеня «магістр» спеціальності 242 «Туризм і рекреація» усіх форм навчання / [Упоряд. : Чепурда Л.М., Герман І.В.] ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол.ун-т. Черкаси: ЧДТУ, 2023. 47с.
10.Чепурда Л.М., Герман І.В. Методичні рекомендації до самостійної роботи з дисципліни «Економіка та бізнес-планування туризму та готельно-ресторанного бізнесу» для здобувачів освітнього ступеня «магістр» спеціальності 242 «Туризм і рекреація» усіх форм навчання / [Упоряд. : Чепурда Л.М., Герман І.В.] ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т.Черкаси : ЧДТУ, 2023. 24 с.
11. Чепурда Л.М., Герман І.В. Методичні рекомендації до виконання курсових з дисципліни «Економіка та бізнес-планування туризму та готельно-ресторанного бізнесу» для здобувачів освітнього ступеня «магістр» спеціальності 242 «Туризм і рекреація» усіх форм навчання / [Упоряд. : Чепурда Л.М., Герман І.В.] ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т.Черкаси : ЧДТУ, 2023.35 с.
12. Чепурда Л.М., Герман І.В. Конспект лекцій з дисципліни «Економіка та бізнес-планування туризму та готельно-ресторанного бізнесу» для здобувачів освітнього ступеня «магістр» спеціальності 242 «Туризм і рекреація» усіх форм навчання [Електронний ресурс]/ [упоряд. Чепурда Л.М., Герман І.В.] ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. Черкаси : ЧДТУ, 2023. 297 с.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
ЗНАННЯ МОВ
Українська– рідна.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
ГРОМАДСЬКА РОБОТА
- Співзасновник, член Благодійного Фонду «Європейська освіта України» з 2016 року.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________